Fallviltgruppa i Lofoten Storviltjegerforening og lokale jegere, felte i begynnelsen av januar ei elgkvige som hadde unormalt lange klauver på Storemolla.
Klubbens kasserer og dommer, Oddvar Sameien, som er medlem av denne fallviltgruppa og som også jakter på Storemolla beretter her om dette tilfellet. Se også reportasje på NRK Nett-Tv her.
Storemolla
Siden 1994 har det på Store Molla blitt drevet Elgjakt. 17 sesonger, og mange elgfall. Øya har hele tiden hatt en voksende elg stamme, og det er ofte blitt skutt Okser med 14 tagger eller flere, når det gjelder slaktevekter er også disse stabilt høye. Øya er delt mellom to jaktlag, henholdsvis Store Molla Nord og Store Molla Sør. Jaktfeltene består for det meste av privat grunn, men Vågan kommune eier noen mål på øya, og disse leies ut til jaktlagene. Med såpass stor Elg stamme er det ikke uvanlig at ting skjer. Elg som går gjennom isen, blir tatt av ras, ramler / sklir utfor berg. Mer sjelden er det vel at man oppdager elg med skavanker som denne kviga hadde.
Fastboende på øya ser stadig vekk elg etter veien, og er for så vidt vant med dette. Nord på øya, like ved fergeleiet, ble det av forbipasserende oppdaget en elg tett ved veien. De stoppet da for å kikke på denne. Etter ei stund oppdaget de at hver gang elgen beveget på seg, stakk det noe svart opp av snøen framfor høyre framfot. De trodde det var en kvist eller noe som hadde satt seg fast mellom klauvene. Heldigvis ringte de til en av øyas elgjegere. Fallviltgruppa ble kontaktet, og vi avtalte at de som var der oppe skulle ta seg en tur ut for å se om de kunne finne ut hva som “feilte” dyret.
Siden det var ganske dyp snø i området, var det ikke så lett å få helt klarhet i hva som hadde skjedd / feilte elgen. De fikk imidlertid tatt ett bilde av elgen når den trakk unna jegerne, og det var tydelig at den hadde ett eller annet på klauven. Det ble da enighet om at elgen skulle observeres noen dager fremover. Dagen etter møtte imidlertid en av jegerne elgen på veien, og på 25 m hold var det ikke vanskelig å se hva som feilte dyret. Alle fire klauvene var ekstremt forvokste, de lengste var over 30 cm. Det var ingen tvil om at denne elgen hadde problemer og at den led.
Vi bestemte med en gang at dyret skulle felles, og en representant fra fallviltgruppa dro dagen etter oppover til Storemolla for å bistå jegerne der oppe med oppdraget. Elgen ble raskt sporet opp og avlivet.
En av beboerne på øya tok flere bilder av elgen, disse sendte hun til blant annet til Dagbladet. Det ble raskt veldig stor interesse fra media om saken, og både Radio - TV - Riks og Lokal aviser tok kontakt for å få detaljer fra hendelsen. Veterinærhøyskolen på Ås (UMB) hadde ikke hørt om slike enorme klauver på elg før, og karakteriserte dette som en liten sensasjon. Veterinærinstituttet i Harstad ville gjerne ha klauvene opp dit for nærmere undersøkelser. Pr i dag er klauvene i Harstad til undersøkelse, så ett eventuelt resultat av undersøkelsen må vi komme tilbake til.
Siden denne saken kom opp i media, har vi fått opplysninger om lignende tilfeller fra andre plasser også, men langt fra så graverende som dette. Skulle det være andre som har hørt om eller opplevd noe slikt ville det vært artig å få høre om dette,
Legger ved noen bilder av elgen og klauvene.